MAILARCHIVA KURULUMU VE YAPILANDIRMASI
Bu makalemizde MAILARCHIVA server Linux üzerine kurulumunu ve mail sunucumuzdan gelen ve giden bütün maillerin MAILARCHIVA sunucumuzda arşivlenmesini sağlayacağız.
Mailarchiva’nın son sürümünü kendi sitesinden ya da open source sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Eğer son sürümünü indirirseniz 45 gün trial çalışacak ve 45 gün sonunda open source olarak devam edeceksiniz.
Kurulumu centos 6 üzerinde anlatacağım.
Senaryomda Zimbra Open Source Mail server’ımı Hosting firmasından kiraladığım bir sunucu üzerinde barındırıyorum. Bu sunucumdan networkümde kuracağım Mailarchiva serverıma bütün giden ve gelen maillerin arşivlerini alacağım.
Centos işletim sistemimizi minimal olarak kurun. Nasıl kurulacağını zimbra mail server kurulumunda anlattığım gibi yapın. Sadece centosta host ayarlaması yaparken bir domain adı belirleyin. Örneğin. Archive.mailarchiva.com.
Zimbra mail server tarafında MX ve A kaydı oluşturarak lokal networkümüze maillerin gitmesini sağlayacağız. Bunun olabilmesi içinde lokal networkümüzdeki firewall üzerinde de port forwarding işlemi yapmamız gerekecek.
Centos işletim sisteminin kurulumu
Centos kurulumunu zimbra mail server ve centos kurulumu makalesindeki gibi yapın. DNS yapılandırmasını yapmayın. Kurulum bittikten sonra aşağıdaki komutları çalıştırın
/etc/rc.d/init.d/iptables stop
chkconfig iptables off
chkconfig ip6tables off
yum install system-config-network-tui
yum install system-config-firewall-tui
yum install nc
yum install sudo
yum install mysql mysql-server mysql-devel
yum install sysstat
yum install wget
yum install nano
Mailarchiva indirilmesi
https://www.mailarchiva.com/downloads bu linkten mail archivanın son sürümünü indirebilirsiniz.
http://sourceforge.net/projects/openmailarchiva/files/mailarchiva/MailArchiva%20v1.9/ bu linkten de 1.9 sürümünü indirebilirsiniz.
Mailarchiva kurulumu
Filezilla veya WinSCP ile kurduğunuz centos suncuya indirdiğiniz tar.gz uzantılı dosyayı atın home klasörüne tmp klasörüne farketmez. Ben tmp klasörüne attım.
Şimdi tmp dizinine giderek işlem servera attığımız dosyayı açalım ve kuruluma başlayalım tmp dizinine gitmek için aşağıdaki komutu girin.
Cd /tmp/
Ls komutu ile de tmp dosyasındaki dosyalara bakalım.
hsperfdata_root mailarchiva_server_opensource_linux_v1_9_13.tar.gz yum.log
Yukarıda görüldüğü gibi tar.gz dosyamız görünmekte.
Aşağıdaki komut ile dosyayı bulunduğu dizine çıkartıyoruz.
tar –xvzf mailarchiva_server_opensource_linux_v1_9_13.tar
şimdi ls komutunu tekrar çalıştırın.
hsperfdata_root mailarchiva_server_opensource_linux_v1_9_13.tar.gz
mailarchiva_dist yum.log
Yukarıda görüldüğü gibi mailarchiva_dist dosyası geldi. Şimdi cd komutu ile bu dosyanın içine girelim.
Cd mailarchiva_dist
Şimdi ./install komutu ile de kurulumu başlatalım.
Kurulum bittikten sonra artık marilarchiva server için verdiğiniz ip numarasına http://ipnumarası:8090 şeklinde erişebiliriz.
Mailarchiva servera web browser üzerinden bağlanmak istediğimizde kullanıcı adı parola soracaktır. Aşağıda varsayılan parola ve kullanıcı adı bulunmaktadır.
Kullanıcı adı : admin
Parolası : admin
Giriş yaptıktan sonra admin şifrenizi değiştiriniz.
DOMAINS bölümünde centosa girdiğiniz domain uzantısını yazın domain.com gibi.
1. VOLUMES bölümünde Max Size’i disk boyutunuza göre ayarlayın. Örneğin 500 gb disk alanınız varsa 150 gb ayarlayın dolunca bir 150 gb daha ayarlayın o da dolunca bir 150 gb daha ayarlayın son ayarladığınızda dolunca ilk ayarladığınızı silin ve yenisini oluşturun gibi bir senaryo yapabileceğiniz gibi direk bütün diskinizi de yapılandırabilirsiniz.
Eğer Status Active olmazsa putty ile Mailarchiva servera bağlanın ve aşağıdaki dizine gidin. Strora kadar normal ancak store’dan sonrası değişik olabilir.
Cd /var/opt/mailarchiva/ROOT/vol/store/vol201401
Yukarıdaki dizinde nano volumeinfo komutu ile volumeinfo dosyasını açacaksınız. Bu dosya içindeki status bölümünü ACTIVE yapın. Artık aktif olmuş olacak.
1. LISTENERS bölümünde SMTP listener seçerek new listener butonuna basarız ve ip adres kısmına Mailarchiva server’ın ip adresini yazarız. Listener for incoming Exchange/SMTP requests kutucuğu işaretlenir.
Mail sunucunuz tarafında MX ve A kaydını Mailarchiva sunucunuza yönlendireceksiniz. Lokal networkte olduğu için Firewall’unuz üzerinden de 25’nci portu Mailarchiva üzerine forward edeceksiniz.
Zimbra mail server üzerinde (http://ismailaktas.com.tr/kullanicinin-haberi-outlook-gibi-programlardan-atilan-mailleri-gizli-cc-yapmak/ ) linkteki anlattığım şekilde always_bcc yaparak kullanıcılara gelen ve giden maillerin hepsini gizli cc olarak mailarchiva serverda belirttiğimiz domaine yönlendireceğiz. Yukarıdaki örnekte archiva.mailarchiva.com diye bir domain den bahsetmiştik. Bu örneğe göre always_bcc = x@mailarchiva.com olarak main.cf dosyasına ekleme yaparsak (kullanıcı adı önemli değil ya da öyle bir kullanıcı adı olması da şart değil çünkü dns tarafıdna yönlendirmelerimizi yapmış oluyoruz. Archiva.coma yönleneceği için kullanıcı adını aramayacaktır.) artık kullanıcıların gelen giden mailleri mailarchiva üzerinde arşivlenmeye başlayacaktır.
Sonuç olarak mailarchiva server’ınıza giriş yaptığınızda üst tarafta search sekmesine gelin ve Email Search butonuna basıtığınızda gelen ve giden bütün maillerin burada arşivlendiğini göreceksiniz. Arşivlenmiş maillerin ekleri ile arşivlenir ve mailleri Outlook gibi programlar ile de açabilir yeniden başka mail adresine gönderebilirsiniz.
İyi çalışmalar.
Son Yorumlar